zondag 13 maart 2016

Rode draad



Dit is een poging om alle 16 boeken aan elkaar te praten, het heeft wat creativiteit gekost maar hier is het resultaat:

Om te beginnen met de Aanslag van Harry Mulisch. In dit boek staat het thema oorlog centraal, het hele boek speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog en de titel de aanslag is een verwijzing naar de moord op een NSB’er. Als je aan oorlog denkt dan denk je natuurlijk aan soldaten, maar als je ver terug in de tijd gaat toen waren er nog geen soldaten maar waren er ridders te paard. Dit leidt ons naar het tweede boek, Karel en de Elegast, in dit boek gaat een koning verkleed als ridder op een rooftocht. Op zijn tocht komt hij Elegast tegen. De koning verkleed als ridder stelt vervolgens voor om zich zelf te overvallen, maar Elegast ziet dat niet zitten omdat hij daar verbannen is door de koning, en de koning trouw wil blijven. Voor hem is de koning als een god die voor hem centraal staat. In het boek Jephta geschreven door Joost van den Vondel staat niet een koning maar god centraal, en dan is het volgende bruggetje naar het boek Eva van Carry van Bruggen niet moeilijk te leggen.

Volgens het scheppingsverhaal is de beschaving namelijk begonnen bij twee mensen, Adem en inderdaad Eva. Het boek Eva is geschreven tijdens de opkomst van het socialisme, dat gebaseerd is op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit. Dit socialisme sluit dan ook naadloos aan bij het Max Havelaar keurmerk, dat wordt gegeven aan producten waar boeren een eerlijke prijs voor krijgen.

Het boek Max Havelaar van Max Multatuli gaat over een koffie handelaar. Deze handelaar gaat het gelukkig beter af dan Frans Laarmans in Kaas geschreven door Willem Elsschot. Frans Laarmans is een arbeider op een scheepswerf en heeft een weinig spannend leven. Hij wil dat veranderen door een handelaar te worden. Maar dit lukt steeds maar niet en het ziet er steeds uitzichtlozer voor hem uit. Uitzichtloos kan je ook het leven noemen van Primo Levi die in een concentratie kamp in Auschwitz gezeten heeft en zijn ervaringen daarvan in Is dit een mens heeft opgeschreven. Dit uitzichtloze en een leven vol tegenslagen is ook voor Sara Burgerhart in het boek De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart door Betje Wolff & Aagje Deken van toepassing, waarin het leven van Sara Burgerhart, een wees dat haar ouders verloren heeft en in het boek bijna wordt aan gerand. Je kan wel concluderen dat ze een zwaar leven heeft waarin veel heftige gebeurtenissen plaats vinden.
Désiré vindt ook dat zijn leven momenteel niet is wat hij gehoopt had, zijn vrouw loopt op alles wat hij doet te zeuren en hij besluit daarom maar om dementie te faken om zo in een verzorgingstehuis te komen en op die manier te ontsnappen aan zijn vrouw. Als Désiré uit het boek De laatkomer van Dimitri Verhulst nou het boek Neem een Geit van Claudia de Breij gelezen had was het misschien wel helemaal niet zo ver gekomen. Hij heeft namelijk spijt dat hij niet eerder gescheiden was, en dit is precies waar Claudia de Breij voor waarschuwt, neem op tijd de juiste beslissing om uit elkaar te gaan. Niet alleen Désiré heeft te kampen met problemen in de relatie. In het boek Roxy het door Esther Gerritsen geschreven boek komt Roxy erachter dat haar man vreemd gaat, ze komt hier achter nadat haar man verongelukt is bij een auto ongeluk. Na het verlies van haar man gaat ze met een paar vrienden en haar dochter met de auto op vakantie en maakt tijdens de reis het nodige mee. In het boek Roxy gaat er maar één persoon dood, dat is bij De verdronkenen van Margriet de Moor helaas niet het geval.

Het boek gaat namelijk over de watersnoodramp die in 1953 plaatsvond en het leven van vele honderden mensen heeft gekost. Wat mensen bij dit soort grote rampen alleen vaak vergeten is dat er ook veel dieren het slachtoffer zijn van zo’n ramp, deze worden vaak niet geëvacueerd en worden dus aan hun lot overgelaten. Na al dit dieren leed is Erik of het klein insectenboek geschreven door een Godfriend Bomans een mooie positieve kijk op het dieren rijk. In het boek neemt Erik een kijkje in hoe het dierenrijk in elkaar steekt. Een ander boek waar een dier een belangrijke rol speelt is De wandelaar van Adriaan van Dis.

Dit boek gaat over een Nederlander, Mulder die in Parijs woont. Op een dag tijdens een van zijn wandelingen komt hij langs een brandend huis waar een hond uitspringt. Hij besluit om voor de hond te zorgen, deze hond speelt in de rest het boek nog een belangrijke rol. In het boek komt zowel Mulder als de lezer er achter wat voor man hij eigenlijk is. Dit is ook het geval in het boek de Reünie van Simone van der Vlugt waarin Sabine opzoekt gaat naar wat er met een klas genootje van haar is gebeurd is op 8 mei 1995, waar het boek mee opent.

Als laatste hebben we nog Het sadistische universum 1 van Willem Frederik Hermans, dit is een essay bundel en heeft dus niet echt een onderwerp. Al begint het eerste hoofdstuk met kritiek op stukken uit Juliette van Sade. Deze Sade is gestorven in een gekkenhuis in Frankrijk, en wat is de hoofdstad van Frankrijk, inderdaad Parijs waar Mulder woont. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten