zaterdag 12 maart 2016

De wandelaar, Adriaan van Dis


Zakelijke gegevens:
Auteur(s): Adriaan van Dis
Land: Nederland
Pagina's: 218
Uitgever: Atlas-Contact
Datum uitgave: Januari 2007

Schrijver:
Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. In de beginjaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder Het beloofde land en In Afrika. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 1999 kwam de roman Dubbelliefde uit, in 2000 gevolgd door de novelle Op oorlogspad in Japan. In september 2002 verscheen de roman-in-taferelen Familieziek, in 2004 schreef hij het boekenweekessay Onder het zink. Un abécédaire de Paris, begin januari 2007 verscheen de romanDe wandelaar en eind november 2007 Leeftocht, een verzameling verhalen en reportages. In 2010 kwam zijn romanTikkop uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. 6 november 2014 verscheen de roman Ik kom terug. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald.

Samenvatting:
'De wandelaar' gaat over Mulder, een zestigjarige Nederlander die in de Franse hoofdstad Parijs woont. Mulder is een rijke en keurige man, die zijn zaken goed voor elkaar heeft. Hij leeft van een erfenis, houdt van mooie en dure kleding en bezoekt graag een tentoonstelling of museum. Elke dag wandelt hij in zijn eentje een vaste route door de stad, op advies van de dokter. Tijdens een van zijn wandelingen komt Mulder langs een kraakpand wat in brand staat. Uit een van de ramen springt een hond naar buiten, recht in zijn armen. De politie denkt dat Mulder het baasje van de hond is en ondervraagt hem. Mulder noemt zichzelf spontaan Nicolas Martin, vanaf dat moment leert de buurt hem onder die naam kennen. Aangezien niemand zich ontfermt over de hond, neemt Mulder hem maar mee. De hond verandert het leven van Mulder. Hij loopt niet meer alleen door de stad, maar samen met de hond. De hond laat hem de stad op een andere manier zien. Ze lopen langs de bedelaars, allochtonen, zwervers, illegalen, hoeren en rebelse jongeren, een kant van het leven die Mulder niet kent. Ook komen ze bij verschillende erediensten van diverse geloven. Mulder, een overtuigd atheïst, komt in aanraking met père Bruno, een Dominicaanse pater die zich inzet voor de armen en illegalen binnen de maatschappij. Met enkele mensen uit deze minderbedeelde stand krijgt hij een speciale band. Zo leert hij de Chinees die in kartonnen dozen leeft, de dakloze vrouw met een prothese, de weduwe Sri en het meisje Fanta, die met brandwonden in het ziekenhuis ligt en goed bevriend is met de hond kennen. Zij veranderen Mulder zodanig dat hij 'goed wil gaan doen', hoewel dit niet altijd door de ontvangers op prijs wordt gesteld. Aan het eind van het verhaal staat Mulder zijn hond af, aan wie hij erg gehecht is geraakt. Hij geeft de hond aan Fanta, het meisje uit het ziekenhuis. En hij heeft een vriend aan een vrouw geholpen, een vrouw van wie hij zelf had kunnen houden.


Mening:
Het boek is geschreven in eenvoudige zinnen en is dus gemakkelijk te begrijpen. Het is zo geschreven dat je je goed met de hoofdpersoon kan identificeren. In het boek komen actuele problemen aan het bod, zoals vluchtelingen en illegalen. Het boek zet de lezer aan het denken over de minder bedeelde mensen in deze samenleving. De dingen die Mulder meemaakte zijn op zich best spannend maar op de een of andere manier voelde ik tijdens het lezen van het boek deze spanning niet. Als je van realistische boeken houdt is dit zeker de moeite waard om te lezen.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten